Top Rated Articles
General Knowledge 
ByEdMo   posted on01 Feb, 12 6454 Views 0 Comments General Knowledge Add to favorite

1. Entomology is the science that studies
a) Behaviour of human beings
b) Insects
c) The origin and history of technical and scientific terms
d) The formation of rocks

Ans:b

2. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
a) Physics and Chemistry
b) Physiology or Medicine
c) Literature, Peace and Economics
d) All of the above

Ans:d

3. Galileo was an Italian astronomer who
a) developed the telescope
b) discovered four satellites of Jupiter
c) discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
d) All of the above

Ans:d

4. Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for
a) Chemistry in 1958 and 1980
b) Physics in 1956 and 1972
c) Chemistry in 1954 and Peace in 1962
d) Physics in 1903 and Chemistry in 1911

Ans:a

5. First Chief of the Army staff (India) was
a) Gen. K.M. Cariappa
b) Vice-Admiral R.D. Katari
c) Gen. Maharaja Rajendra Singhji
d) None of the above

Ans:a

6. Coral reefs in India can be found in
a) the coast of Orissa
b) Waltair
c) Rameshwaram
d) Trivandrum

Ans:c

7. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is
a) kaleidoscope
b) periscope
c) spectroscope
d) telescope

Ans:b

8. Dr. Zakir Hussain was
a) the first Muslim president of India
b) first vice president of India
c) first president of Indian National Congress
d) first speaker of Lok Sabha

Ans:a

9. Gabriel Daniel Fahrenheit was
a) a German Physicist
b) developed the mercury thermometer in 1714
c) devised temperature scale
d) All of the above

Ans:d

10. Gopal Krishna Gokhale
a) started as a maths teacher and rose to
the position of the principal of Ferguson College, Pune
b) founded the servants of India Society c) served as President of the Indian National Congress in 1907
d) All of the above

Ans:d

Rate this Article 
Useful or not     
 
 
Syndicate This Article?
Comments (0)
Related Articles